gallop_logo2

Eläinfysioterapia


GallopFysioPic

Kuka on eläinfysioterapeutti?

Eläinfysioterapeutti on henkilö, joka on ensin kouluttautunut ammattikorkeakoulussa fysioterapeutiksi (210op/3,5v) ja suorittanut tämän jälkeen eläinfysioterapian erikoistumisopinnot (30op/1,5v). Eläinfysioterapeuteilla on pitkä työkokemus ihmisten fysioterapiasta ja laaja-alainen eläinalan tuntemus eläinfysioterapian erikoistumisopintojen lisäksi. Tällä hetkellä Suomessa eläinfysioterapiaan voi erikoistua vain Satakunnan ammattikorkeakoulussa.

Milloin kannattaa hakeutua eläinfysioterapeutin vastaanotolle?

Eläinfysioterapian asiakaskuntaan kuuluvat niin koirat, hevoset kuin kissatkin. Fysioterapeutti selvittää, hoitaa ja ennaltaehkäisee eläimen tuki- ja liikuntaelimistön ongelmia. Lisäksi fysioterapeutti voi auttaa, jos eläimen suorituskyky kaipaa parannusta. Voit hakeutua eläimesi kanssa fysioterapeutin vastaanotolle ilman eläinlääkärin lähetettä, kun kyseessä on terve eläin. Sairaan eläimen kanssa fysioterapeutin vastaanotolle tullaan eläinlääkärin lähetteellä. Fysioterapeutti työskentelee yhteistyössä muiden eläintä hoitavien tahojen kanssa, kuten eläinlääkärin, valmentajan, omistajan jne. Eläinfysioterapia on laaja-alaiseen kokemukseen ja tieteelliseen näyttöön perustuvaa terapiaa.

Mitä eläinfysioterapeutti tekee?

Fysioterapeutti suorittaa aina ensimmäisenä eläimen laaja-alaisen tutkimuksen, jonka tavoitteena on selvittää, mistä oire tai ongelma johtuu. Hoito suunnitellaan fysioterapeuttisen tutkimuksen perusteella, yhdessä omistajan kanssa. Fysioterapia muodostuu manuaalisesta käsittelystä (nivelten mobilisointi, hieronta), fysikaalisista hoidoista (kylmä, lämpö, sähkö, ultraääni, laser) sekä terapeuttisesta harjoittelusta. Omistajalla on tärkeä osa eläimen kuntoutumisprosessissa, minkä vuoksi terapian tavoitteet suunnitellaan yhdessä omistajan kanssa. Hoidon päätteeksi fysioterapeutti antaa kirjalliset kotihoito-ohjeet.

 

Valmistautuminen eläinfysioterapeutin vastaanotolle

Tullessasi eläimesi kanssa fysioterapeutin vastaanotolle, varaa reilusti aikaa. Koirien kanssa vastaanotto kestää noin tunnin ja hevosten kanssa noin kaksi tuntia. Jos koirasi on allerginen, ota omat namit / lelut mukaan, jolla koiraa voidaan palkita ja houkutella. Koirallasi on hyvä olla mukana tukeva kaulapanta tai valjaat sekä remmi (mielellään ei flexi).

Hevosten kohdalla varaudu siihen, että fysioterapeutti haluaa mahdollisesti katsoa hevosen liikkeet myös ratsastettuna tai ajettuna. Fysioterapeutti tarkastaa mielellään myös varusteiden sopivuuden, joten etenkin klinikalle tullessasi ota satula, suitset, silat yms. mukaasi.